DOMÁCÍ REPELENTY PROTI KOMÁRŮM A KLÍŠŤATŮM

Rozmarýnový repelent:

100 g sušeného nebo 200 g čerstvého rozmarýnu (můžete použít i levanduli, ořešák, pelyněk, citronelu - citrónovou trávu - SUŠENÉ BYLINKY KOUPÍTE ZDE nebo je různě kombinovat) + 1 lžíce bílého vinného octa + 1 l vody

Vodu přivedeme k varu, poté vložíme byliny, krátce svaříme, necháme vylouhovat a vychladnout, poté směs přecedíme a přidáme ocet. Roztok uchovávejte v lednici v rozstřikovači, před odchodem do lesa nastříkejte na pokožku celého těla. Doporučujeme vyzkoušet nejprve na menší ploše, aby se vyloučily možné alergické reakce přecitlivělé pokožky.

sušený rozmarýn koupíte zde

 

Česnek, vitamín B, kvasnice a citrónová šťáva

Proti klíšťatům prý také funguje konzumace 2 stroužků česneku před odchodem do přírody, dále dostatečná konzumace vitamínu B (denní užívání), droždí (kvasnic) a potírání pokožky citrónovou šťávou.

 

Levandulový repelent

Před procházkou rozemněte čerstvé květy levandule a potřete si jimi krk, místa okolo vlasového porostu, za ušima, na zápěstí a na kotníku čerstvými květy levandule

 

Repelent z jablečného octa

Smíchejte 2 díly jablečného octa, do kterého pak přidejte několik kapek levandulové, mátové nebo rozmarýnové silice.

levandulovou silici koupíte zde


Karafiátový repelent proti komárům

Zalijte vroucí vodou karafiát (květ), nechte 24 hodin louhovat v termosce, potom sceďte, nalijte do rozstřikovače a používejte jako repelent. Uchovávejte v lednici.

 

Hřebíčkový repelent z alpy

1dcl alpy (francovky) nebo lze použít také vodku či jiný líh

1 lžíce hřebíčku (asi 10g)

Hřebíček necháte týden až dva týdny louhovat v uzavřené lahvičce. Potom používejte v rozstřikovači jako repelent....

hřebíček koupíte zde

 

Olejový repelent z oregana, eukalyptu, rozmarýnu, silice z máty peprné, levandulové silice nebo citronely (citrónová tráva)

Olivový nebo stačí i slunečnicový olej smíchejte s přírodní silicí z citronely nebo jinou dle vašeho výběru (přírodní silice = esenciální olejíček, rostlinná silice). Použijte asi 20 kapek na 200ml. Olejem potírejte ohrožená místa, jako jsou kotníky, krk, za ušima, dále zápěstí, okolo vlasového porostu apod.

levandulovou silici koupíte zde

 

Pomerančovo-grepový repelent s citrónem nebo limetkou

Vroucí vodou (600ml) zalijte 1 pokrájený pomeranč, 1 grep a 2 citróny. Rychle svařte asi 1 minutu, poté ještě vřte asi 1 hodinu. Nalijte do rozstřikovače a uchovávejte v lednici.

 

Repelent z růžového silice a mandlového oleje

Připravte si lahvičku s rozprašovačem, nalijte do ní mandlový olej a přidejte 20 kapek růžové silice.

mandlový olej koupíte zde

některé silice koupíte zde


 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)