NA CO SI DÁVAT POZOR

Rebarbora je výborná do koláčů, buchet či pudinků. Rebarbora obsahuje v listech dosud neznámý jed a navíc také druh korozivní kyseliny. Stonky rebarbory jsou ale jedlé a koláče s rebarborou mají specifickou nakyslou chuť,  kořeny rebarbory se více než pět tisíc let používají jako projímadlo. Rebarboru by neměly konzumovat těhotné.
 
Třešňové pecky jsou nebezpečné, které při porušení produkují kyselinu kyanovodíkovou.
 
Zelené brambory jsou jedovaté - obsahují ve stoncích a listech velmi prudký jed glycoalkaloid. Nebezpečí nastává, když sníte bramboru, která je zelená (vlivem světla). Bramborová otrava je naštěstí v naší době  vzácná. Otrava z brambor se projevuje slabostí, závratí a při vážnějším průběhu pak kómatem a může způsobit i smrt. V padesátých letech bylo v USA velmi populární jíst zelené brambory a z listů si připravovat čaj, a proto se většina úmrtí v důsledku otravyz brambor stala právě v této době.
 
Stejný jed (glycoalkaloid) také obsahují zelené stonky a listy rajčat.
 
Oční kapky vydrží po otevření jen 4 týdny, poté je už nepoužívejte! Dostanou se do nich bakterie a ty byste si zanesly do oka. Ušní kapky vydrží o něco déle.
 
Plastové boty z pěnové hmoty, které se často nosí k vodě nebo do vody nasávájí nejrůznější kmeny plísní. Proti plísním vám tedy takové boty nepomohou, i když si to někteří lidé myslí, raději používejte pudr proti plísním nebo umývejte nohy antibakteriálním mýdlem.
 
Dna - jestliže trpíte na dnu, musíte se vyhýbat masu, vnitřnostem, květáku, tučným rybám, houbám, chřestu, dále nejezte hovězí polévku ani polévky, které se připravují z bujónů! Na dnu pomáhají koupele z hřebíčku, obklady z horké soli na postižená místa a pití čisté citrónové šťávy.
 
Pokud užíváte příliš mnoho léků proti bolestem, mohou vám způsobit selhání ledvin, vyvolat trvalé bolesti hlavy a krvácení v žaludku.
 
 

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)