RADY PRO ZDRAVÍ PODLE FÁZÍ MĚSÍCE

Velice zajímavé téma je vliv cyklu měsíce na naše zdraví, nemyslím tím sluneční znamení, ale dobu, kdy se fáze měsíce střídají po cca 3 dnech a stojí právě v klasických slunečních znameních... V jakém postavení se právě měsíc nachází najdete v lunárních kalendářích.

Čím více se blíží měsíc k úplňku, tím více se po operaci v tento den objevují komplikace, infekce, těžko zastavitelná krvácení.

Když nastanete úplněk, je vhodné se operaci nepodrobit, samozřejmě pokud je to možné.  Ze zkušeností víme, že hojení je po operaci při úplňku opravdu komplikované. Pokud jde ale o život, řídí se daná situace samozřejmě úplně jinými principy.

Je vhodné se vyhnout při operaci dnům, které ovládají právě ten daný orgán. Například beran ovládá hlavu, mozek a oči, zatímco váhy ovládají ledviny, močový měchýř a kyčle…. Proto, pokud stojí měsíc v tomto znamení, není vhodná operace daného orgánu.

Obecně by se dalo říci, že čeho se chcete zbavit, vyplavit, vypotit, vydat (nadváha, zlozvyky, kouření apod.) začněte s tím, hned po úplňku, když měsíc ubývá.

Pokud naopak něco chcete získat, něco se naučit, absorbovat, nabrat síly, zotavit se, je lepší začít právě v době po novoluní, kdy měsíc dorůstá.

Důležitý je také rytmus našeho těla, kdy každý náš orgán má svoji fázi vrcholu a fázi poklesu. Skoro každý určitě víme, že kolem jedné hodiny polední dochází k poklesu výkonu, především po obědě. Tenké střevo, které je při trávícím procesu nejvíce zatěžováno, potřebuje právě v této době klid, je ve vrcholné fázi, a potřebuje správně pracovat.

Horolezci ví, že když vstanou ráno ve 3 hodiny, budou plni energie asi až do 5.hodiny, zatímco, když vstanou až v 5, bude to horší kvůli tomu, že plíce jsou ve fázi poklesu. Tento fakt krásně předvádějí některé malé děti, které zrovna mezi 3.-5-hodinou ranní jsou s velkým nadšením vzhůru.

Stejně tak je lepší děti uspat před 19.hodinou, od 19.-21.hodiny pracuje krevní oběh nejlépe a v této době právě tělo na spánek příliš nepomýšlí .

Například játra mají vrcholnou fázi mezi 1-3 hodinou ranní a fázi poklesu mezi 3-5.hodinu ranní, zatímco třeba ledviny mají fázi poklesu mezi 19.-21.hodinou, a vrcholnou fázi mezi 17.-19-.hodinou.

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)