ODSTRANĚNÍ SKVRN

Čokoláda - skvrny od čokolády umývejte studenovou vodou bez pracího prášku, ale jen pokud jsou čerstvé. Starší skvrny od čokolády potřete teplým glycerínem, nechte působit několik minut, změkčí se a půjdou pak normálně vyprat běžným pracím prostředkem.

Bláto - skvrny od bláta nechte zaschnout a poté je vykartáčujte, dále látku vyperte jak jste zvyklí.

Skvrny od potu - přetřete je čpavkem a poté látku ještě přežehlete přes plátno namočené ve čpavku.

Smůla - skvrny od smůly půjdou dolů odlakovačem s acetonem, případně ještě můžete vyzkoušet hadřík namočený v benzínu. 

Skvrny od jablek zkuste přetřít citrónovou šťávou. Pokud máte ale skvrny od jablek na umělé tkanině, dolů je nedostanete.

Čistili jste ránu jódem a potřísnili si oblečení? Posypte skvrnu jedlou sodou, poté na ní nalijte ocet a nechte působit minimálně přes noc. Poté prádlo vymáchejte.

Ptačí trus - špinavé místo nechte zaschnout, poté ho důkladně vykartáčujte. Nakonec podložte hadříkem navlhčeným v roztoku octa a kartáčkem odstraňte. Nakonec vymyjte vodou. 

Rtěnka - na skvrny od rtěnky použijte benzín. 

Rez - rez odstraníte citrónovou šťávou, citrón je přírodní bělidlo. Odstraňování skvrny můžete ještě zdokonalit tím, že skvrnu navlhčíte citrónovou šťávou, posypete solí, a necháte uschnout na sluníčku. Poté vyperte běžným způsobem.

Špenát -. skvrny od špenátu potírejte syrovým bramborem, poté vyperte v saponátu.

Tráva - skvrny od trávy namáčejte v bělcím prostředku a k tomu je ještě potřete citrónem. Pokud jsou čerstvé, měly by zmizet. Starší skvrny od trávy odstraníte kašičkou z vaječného blíku a glycerinu, poté postupujte jako u čerstvých skvrn.

Propiska, fixy - největší naděje k odstranění těchto skvrn je, když se je pokusíte odstranit ihned. Namočte hadřík v lihu (čistý líh, francovka) nebo v alkoholu (vodka, slivovice). Starší skvrny a skvrny na umělých tkaninách dolů nepůjdou. Lepší bude poté látku vyprat pracím mýdlem než pracím práškem. Skvrny od fixek půjdou dolů lépe než od propisky. Může se ovšem stát, že úspěšní nebudete, tyto skvrny jsou hodně odolné.

Káva - skvrny od kávy zlikvidujete nejlépe tak, že látku ponoříte ihned do studeného mléka a teprve poté vyperete.

Žvýkačka - skvrny od žvýkačky odstraňte pomocí igelitového sáčku, do kterého jste vložili kostky ledu. Žvýkačka chladem ztuhne a půjde odlepit. Také je možné látku vložit do igelitového sáčku a poté vložit asi na 2 hodiny do ledničky. Látku potom pomačkejte, aby žvýkačka popraskala. Případné zbytky by měly jít dolů odlakovačem na nehty.

Pivo - pokud jste se polili pivem, potřete místo houbičkou, kterou jste namočili do mýdlové vody s několika kapkami lihu. Poté vyperte.

Skvrny od ovoce a ovocných šťáv - potřete skvrny rozkrojeným citrónem nebo látku namočte přes noc do kyselého mléka. 

Vajíčko - skvrny od vajíčka půjdou dolů, když je necháte zaschnout a poté vyperete ve vlažné vodě, do které jste přidali kapku čpavku. 

Krev - skvrny od krve se nejlépe vyčistí, když pošpiněnou látku okamžitě namočíte do studené vody, do které můžete přidat větší množství soli. Pokud jste si od krve potřísnili vlněný svetr, potřete flek kaší z mouky a vody, nechte uschnout a poté vykartáčujte. Nakonec je dobré skvrnu přetřít ještě vodou s trochou čpavku a na závěr přežehlíte přes mokrý hadřík. 

Lak na nehty - skvrnu od laku na nehty odstraníte nejlépe acetonem. Nepoužívejte odlakovač, který obsahuje olej, protože byste si udělali další skvrnu. 

Skvrny od lepidla zlikvidujete tak, když je potřete vodou s troškou soli. 

Červené víno - skvrny od červeného vína okamžitě posypte solí, můžete ještě pokapat citrónem a poté vymáchat v čisté vodě. Také můžete vyzkoušet nalít na skvrnu od červeného vína bílé víno a poté dosušit sací houbou, kteoru jste namočili do teplé vody. Pokud položíte látku na kastrůlek s vroucí vodou, pára flek odpaří, pozor ale, abyste látku nenamočili do vařící vody. 

Vosk - pokud se vám podaří sehnat piják, položte na skvrnu piják a místo přežehlete žehličkou. Také je možné předtím vosk seškrábnout nožem nebo žiletkou. Nakonec látku vyperte.

 

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)