PEČENÍ

Míchání těsta - vždy míchejte těsto jen jedním směrem, pokud při míchání měníte směr, těsto hůř a déle kyne.

Pro lepší chuť zákusků - do každého pečení přidejte špetku soli.

Sražený máslový krém - zachráníte ho tak, že ho dáte do misky a v horké vodní lázni mícháte tak dlouho, až se zase pěkně spojí. Poté misku vyjměte a míchejte až do zchladnutí.

Nadýchané a jemné palačinky - palačinky budou jemné, když do nich přidáte trošku oleje, hodně nadýchané budou, pokud smícháte mléko s minerálkou.

Osvěžení po práci v horké kuchyni nebo horkých letních dnech - ponořte ruce až po lokty na 2-3 minuty do studené vody.

Prášek do pečiva - když přidáte prášek do pečiva rychle ztrácí svou schopnost kypřit, proto ho přidávejte až nakonec nebo pracujte nejprve s tou částí těsta, kam se kypřící prášek nepřidává. Nakonec ho ale nezapomeňte přidat ! :)

Pro snadné krájení dortu použijte místo nože silnější nit. Uchopte do každé ruky jeden konec niti, obkružte ji kolem dortu, a na druhé straně překřižte a stahujte, až se plocha odkrojí. Stejně tak nakrájíte i knedlíky - utvořte kolem knedlíku smyčku a tahem opatrně rozkrojte. Ke krájení se dá sehnat silikonová nit.

Hladká poleva na dortu - před poléváním polevou naneste na těsto marmeládu v tenké vrstvě, zahladí se póry těsta a poleva pak bude krásně hladká. Aby se poleva leskla, naneste teplou polevu na vychladlý korpus a vložte na chvíli do zahřáté trouby.

Dort se nepřipeče, když formu s těstem postavíte v troubě na plech, který posypete solí.

Pro snadné vyklopení bábovky - než dáte formu do trouby, vymaštěnou tukem ji na chvíli vložte do ledničky. Tuk se nepromíchá s moukou či strouhankou a forma pak tolik nelepí. Pokud nejde bábovka vyklopit, položte na formu utěrku namočenou ve studené vodě a chvíli jí na formě nechte.

Ovocný koláč - pod ovoce nasypejte strouhanku, nastrouhané ořechy, mandle nebo kokos. Těsto potom pod ovocem nezvlhne.

Jak uchovat čerstvé pečivo - vložte pečivo do plechové krabice a přidejte mezi čerstvé pečivo, koláče nebo sušenky kousek jablka. Místo jablka můžete vyzkoušet přidat kousek chleba.

Nedávejte koláče nebo buchty ještě horké na talíř nebo porcelánovou mísu - zvlhly by a zespodu se přilepily.

Hnědý koláč, který není uvnitř ještě dopečený - abyste dopekli koláč, který je uvnitř ještě nedopečený, ale zvrchu se začíná připalovat, položte navrch pečící papír. Tak se už nebude připalovat, ale uvnitř se koláč dopeče.

Zkouška droždí - rychle a snadno vyzkoušíte, zda je droždí ještě dobré. Malý kousek droždí hoďte do horké vody. Pokud ihned vystoupí na povrch, má ještě dobrou schopnost kynout. Čerstvé droždí je na omak jemné, má růžovo-hnědou barvu, příjemně voní a při lámání vytváří lístky. A naopak vyschlé droždí je tvrdé, má trhliny a tmavou nebo dokonce nazelenalou barvu. Takové droždí už nepoužívejte! Těsto si zničíte - nevykyne.

Válení těsta - pokud nemáte po ruce váleček, vyzkoušejte těsto uválet čistou lahví.

Aby se těsto při válení nelepilo -  dejte váleček na nudle asi na hodinu do mrazáku, pak se těsto určitě lepit nebude!

Kakaové těsto v mramorové bábovce - aby kakaové těsto nebylo oproti světlému suché, přidejte do něj trošku oleje.

Jablkový koláč bude šťavnatější, když na něj před pečením položíte pomaštěný papír a sundáte ho až těsně před dopečením.

Drobenka chutná lépe, když do ní přidáte trošku vanilkového pudinku nebo hrst strouhaného kokosu. Místo hrubé mouky přidejte do drobenky dětskou krupičku - koláče pak budou mnohem křehčí.

Abyste měli těsto ještě křehčí - přidejte do vajec trošku citrónové šťávy.

Vyboulený dort - vyboulený dort překlopte ještě i s formou na prkýnko a nechte ho tak asi 15 minut. Pak už bude krásně hladký a rovný.

Aby těsto kynulo rovnoměrně - nechte asi 10 minut zpočátku pečení pootevřenou troubu, například tak, že do dvířek dáte vařečku.

Kynuté těsto - všechny přísady i vaše pracovní náčiní musí být vlažné. Pokud budou studené, těsto bude kynout velice pomalu. Pokud horké, těsto nevykyne, protože se zničí kvasinky v droždí.

Pokud vám dojdou vajíčka do těsta na ovocný koláč, přidejte místo jednoho vejce 1 lžičku octa.

 

 

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)