ÚKLID DOMÁCNOSTI

K dezinfekci a čištění kuchyně a lednice vyzkoušejte octovou vodou

Proti zápachu v ledničce vyzkoušejte rozpůlenou cibuli, kterou necháte uvnitř ledničky. Pozor, nasaje do sebe pach, už ji potom nekonzumujte! Proti pachu v lednici je také dobré nasypat na mističku jedlou sodu a nechat ji v lednici.

Usazeniny ve varné konvici snadno odstraníte roztokem octa a kuchyňské soli. Nebo v konvici přiveďte k varu ocet s vodou.

Dřevěné mísy na salát nebo dřevěné nádobí uchováte, když je vytřete hadříkem navlhčeným v rostlinném oleji. Poté dřevěné nádobí nemyjte saponátem, zničí se, ale opláchněte teplou vodou a po zaschnutí opět potřete olejem.

Kdybyste se chtěli zbavit prasklin na vašem oblíbeném dřevěném prkénku způsobené vysycháním, na několik hodin zakryjte prkýnko vlhkým hadrem. Dřevěná vlákna nabobtnají, a pokud nejsou praskliny moc velké, zacelí se :).

Pokud vás trápí usazeniny na šálcích a hrnečcích od kávy a čaje, snadno je odstraníte hadříkem namočeným do jedlé sody.

Zašlé sklenice oživíte, když je vložíte na půl hodiny do vlažné vody s práškem do pečiva. Pak je umyjte, opláchněte a vyleštěte.

Zasmrádlé vařečky nasáklé tukem a pachem z vaření a smažení povařte v horké vodě, pak je vydrhněte drátěnkou a opláchněte. Nesušte v příliš velkém horku, mohly by se zkřivit.

Broušené sklo se zaleskne, když sklenky přeleštíte kuchyňskou solí.Pak vyleštěte do čista, abyste se zbavili případných zbytků soli.

Zrcadlo se bude lesknout, když ho přetřete octovou vodou. Také je osvědčené, přetřít zrcadlo vyždímaným hadříkem ve vychladlém slabém čaji. Nechte zaschnout a pak vyleštěte.

Velmi zašlé stříbrné šperky vyčistíte nejlépe tak, že je vložíte do misky s hrstí prací sody a kouskem zmačkaného alobalu - mat se na něj uloží. Opláchněte potom v horké vodě a utřete. Méně zašlé stříbrné šperky můžete vyčistit zubní pastou nebo je ponořit na chvíli do kyselého mléka. Další metoda k čištění stříbrných šperků je slít vodu z vařených brambor, nechat ji dva dny zkysnout a potom opět ohřát. Do bramborového výluhu ponořte šperky a stříbrné předměty, které chcete vyčistit, a nechte je louhovat asi 10 minut. Nakonec vše opláchněte čistou vodou, otřete vlněným hadříkem a vyleštěte.

Starý dubový a mahagonový nábytek oživíte, když ho přetřete hadříkem namočeným v teplém pivu.

Pokud vás trápí mušky (mušince) na okenních rámech či rámech obrazů, umyjte je vodou svařenou s cibulí. Voda s cibulí odpuzuje mouchy. Mušince odstraníte studeným čajem nebo odstředěným mlékem smíchaným s  vodou.

Kožený nábytek vyčistíte směsí z lihu a žloutku. Tu pak rozetřete hadříkem po koženém nábytku, nechte zaschnout a nakonec rozleštěte flanelovým hadříkem.

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)