VAŘENÍ

Připálili jste oblíbený hrnec? Posypte dno hrnce sodou na praní, zalijte trochou vody a povařte.

Maso při vaření změkne, když k němu přidáte jedlou sodu :)

Bramboráky budou krásně křupavé, když do těsta přidáte jeden tvaroh.

Brambory se rychleji uvaří, když k nim přidáte kypřící prášek nebo kousek másla. Nezapomeňte brambory vždy vařit s bobkovým listem - odvádí škrob, který zatěžuje naše klouby!

Nespotřebovanou rozkrojenou cibuli nedávejte do ledničky jen tak. Buď vám nakrojená pomůže odstranit zápach z lednice tím, že ho do sebe naseje, ale pak ji nekonzumujte. Nebo ji lehce potřete tukem a zabalte do alobalu - pak ji můžete použít k přípravě jídel.

Při smažení přidejte do tuku trošku mouky nebo soli - nebude tolik prskat :)

Křupavou kůrčičku u kuřete a drůbeže získate tak, že maso během posledních minut pečení polijete ledovou slanou vodou nebo pivem.

Čerstvé kravské mléko se vám při svařování nepřipálí, když dno vymažete máslem nebo ho vypláchnete studenou vodou. Mléko vám nepřeteče, když okraje hrnce namažete máslem.

Na pudinku se vám neudělá škraloup, když na uvařený pudink položíte pečící papír a pudink dáte do lednice. Vanilkový cukr přidávejte do pudinku až po uvaření, jinak ztratí svou vůni.

Pokud je tvaroh příliš řídký, aby se dal použít na pečení, přidejte do něj dvě lžíce solamylu.

Parmazán vám zůstane až několik měsíců čerstvý, když ho obalíte solí.

Povrch opotřebované teflonové pánvičky vylepšíte, když do ní pomocí pečícího papíru vetřete na  trošku jedlého oleje.

Slanina se nebude při pečení kroutit, když ji namočíte předtím do studené vody nebo ji propícháte vidličkou.

Udělejte do karbanátků při pečení vařečkou důlek, rychleji a rovnoměrně se opečou a otvor se zacelí.

Pokud vám vadí, že vám při vaření popraskají párky, tak je předtím polijte horkou vodou, mlékem nebo je dejte namísto do studené vody rovnou do teplé vody a přiveďte k varu.

Aby pečené maso nebylo tuhé, je vhodné ho ještě syrové potřít citrónem a nechat 1/4 hodiny odležet.

Aby byla kůrčička na pečeném kuřeti pěkně křupavá, polijte maso během posledních pár minut pečení ledovou vodou nebo pivem.

Jehněčí a skopové ztratí svou charakteristickou vůni,když maso před úpravou potřete hořčicí. 

Salám se lépe oloupe, když ho předtím ponoříte na několik minut do studené vody.

 

 

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)