RADY PRO KUTILY

Hřebíky se do tvrdého dřeva zatlučou mnohem lépe, když je předtím namydlíte. Aby se dřevo při zatloukání nerozštíplo, otupte špičku hřebíku trošku kladivem, nebo nalepte na místo, kam hřebík zatloukáte, kousek lepenky nebo náplasti.

Do zdi se hřebíky zatlučou lépe, když je předtím namočíte v tuku.

Do dlaždiček se vrtá nejlépe tím způsobem, že na dané místo nalepíte kus lepenky. Předtím otvor naklepněte hřebíkem tak, aby se odloupla glazura. Tak vám zaručeně dlaždičky při vrtání neprasknou.

Hmoždinku, která nejde ze zdi vytáhnout, vyndáte snadno vývrtkou na korkové zátky.

Šrouby budou v dřevěném nábytku skvěle držet, když je předtím potřete lepidlem nebo klihem. Pokud se vám uvolní šroub nebo skoba, omotejte kolem závitů nit, kterou jste namazali lepidlem.

Šroubky a hřebíky uchovejte v krabičkách od krémů - zbylá mastnota je uchrání před rezivěním. Aby šly šrouby vyndat i po letech, natřete je před použitím mazacím olejem smíchaným s grafitovým práškem.

Zarezlé hřebíky nebo šrouby vyndáte, když nahřejte šroubovák, nebo pokapete hřebíky či šrouby petrolejem.

Rezavé nářadí se dá ještě použít!!! Stačí, když ho namočíte do petroleje a poté vyčistíte novinami.

Pokud se vám ztěžka otáčí klíčem v zámku, navoskujte ho!

Zásuvky, které s těžko vytahují, potřete na místech, kde váznou mýdlem, svíčkou nebo je posypejte krejčovskou křídou. Několikrát je vysuňte a zasuňte.

DOMÁCÍ KRTEK NA UCPANÉ ODPADY - do odtokové jamky nasypte hrst prací sody, chvíli počkejte, a pak přidejte asi půl skleničky octa. Připravte se, bude to bublat :)

Drobné trhliny na bíle namalované zdi můžete zakrýt pastou na zuby.

Upadla vám koncovka u tkaničky a nechce se vám je vyměňovat? Namočte konec tkaničky v laku na nehtu a vytvarujte do špičky - nechte zaschnout :)

Skvělé lepidlo, které je skoro vždy doma po ruce = vaječný bílek.

Barva, ve které se vám vytvořily hrudky se dá ještě použít, když ji přecedíte přes punčochu.

Slabé baterky můžete ještě na nějakou dobu oživit, když je položíte asi na půl hodiny na teplý radiátor.

Zásuvky, které drhnou, přestanou zlobit, když je potřete tuhým mýdlem.

Tupé nůžky se dají krásně nabrousit smirkovým papírem, stačí ho nůžkami rozstříhat :)

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)