ŠKŮDCI

Mšice: oloupejte stroužek česneku a dejte ho přímo do hlíny v květináči nebo truhlíku. Mšice se dále dobře hubí popelem z tabáku, kterým se listy a květy posypou. Nebo se použije 150g tabáku, který se smíchá se 3 l vody a hodinu se pomalu vaří. Potom se výluh scedí přes husté sítko nebo přes silonovou punčochu. Nalijte do rozprašovače v poměru 1:1.

Molice: Kopřivový odvar na molice - louhujte 12-24 hodiny v 5 litrech asi 1/2 kg čerstvě natrhaných kopřiv. Neřeďte, nalijte do rozprašovače a aplikujte na napadené rostliny. Další babská rada doporučuje na molice tabákovo-česnekový výluh - použije se 200g tabáku a 200g česneku, to se povaří v 1l vody. Nechte 1 den odstát, potom nalijte do rozprašovače, nařeďte 1:10 a aplikujte na rostliny. Vyzkoušejte také olivový výluh proti molicím: smíchají se 2 díly tekutého mýdla s 1 dílem olivového oleje. Potom použijte 100ml tohoto roztoku na 1 l vody.

Sušenou kopřivu koupíte zde

Svilušky: cibulový odvar - zalijte vroucí vodou slupky asi z 5 cibulí, nechte louhovat 3 dny. Potom se výluh scedí přes husté sítko nebo přes silonovou punčochu. Opakujte aplikaci po několika dnech. Další babskou radou na svilušky je mýdlový roztok - rozpusťte kousek mýdla ve vodě a nastříkejte přímo na škůdce. Dále se na svilušky používá heřmánkový odvar: do 1 l vroucí vody přidejte 6 lžic heřmánkových květů, nechte louhovat. Potom se výluh scedí přes husté sítko nebo přes silonovou punčochu. Nařeďte 1:5 a postřikujte každé 3 dny po dobu 3 týdnů.

Sušený heřmánek koupíte zde

Dřepčíci (na listech jsou malé dírky jako po vpichu špendlíkem): do hlíny zapíchněte několik sirek hlavičkou dolů

Mušky: Malé otravné poletující mušky snadno vyženete, když do květináče nasypete použité vylouhované čajové lístky.

Krtci - do každého krtince zahrabte plastovou lahev s odříznutým hrdlem, krtkovi bude zvuk, který bude vítr vyluzovat, nepříjmný a odstěhuje se

Slimáci - 1. slimáky odpuzují tyto bylinky: kopr, měsíček, šalvěj, levandule, hořčice... 2. Dále se vytváří zábrany z prken, pletiva či plechu, které mají suchý povrch, což je přirozenou překážkou slimáků. 3. Nástrahou je konzerva s kočičím nebo psím žrádlem, slimáci tam nalezou a vy ji vyhodíte :) 4. Solení slimáků je drastická, ale účinná metoda. 5. Máte slepice? No tak je pusťte na chvíli do záhonků! :) 6. Nastražte kelímek s pivem nebo rozpuštěnými kvasnicemi a zahrabejte ho do země u záhonů - slimáci tam vlezou a utopí se. 7. okolo záhonků udělejte kruh z pilin a ty polijte kávou (s kofeinem)...
 

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)