BYLINKY V TĚHOTENSTVÍ A PŘI KOJENÍ

Aloe - údajně může ve vyšším množství způsobit překrvení pánve a tím i potrat

Blín černobýl - údajně může vyvolat potrat

Bazalka

Bříza - údajně může způsobit problém s červenými krvinkami

Cedrové dřevo

Citronela

Divizna

Dobromysl (oregáno)

Durman - je jedovatý

Estragon

Hloh - ovlivňuje srdeční činnost

Hluchavka - údajně může způsobit problém s červenými krvinkami

Hřebíček

Jalovec - může způsobit podráždění ledvin

Jasmín

Jmelí - je jedovaté (mimo těhotenství se musí užívat opatrně dle návodu)

Kafr

Komonice - údajně snižuje srážlivost krve, tím může vyvolat krvácení

Koriandr

Kokoška pastuší tobolka

Kopytník evropský - údajně může vyvolat potrat

Kozlík - má vliv na srdce a srdeční činnost

Krušina

Lékořice lysá - zvyšuje krevní tlak a negativně ovlivňuje vylučování vody a solí (zejména draslíku) z organismu

Majoránka zahradní - údajně může ve vyšším množství způsobit překrvení pánve a působit omamně (používá se na bolestivou menstruaci)

Máta polej

Mateřídouška - údajně ovlivňuje činnost štítné žlázy

Medvědice - vždy je třeba opatrná konzumace, pomáhá při zánětu močových cest, údajně může poškodit játra

Mydlice - ovlivňuje červené krvinky

Myrha

Oregáno

Pelyněk pravý - údajně může vyvolat potrat

Petržel - nať v nadměrném množství prý vyvolává překrvení dělohy a dráždí ledviny

Podběl - může dráždit játra

Prvosenka - ovlivňuje červené krvinky

Přeslička - údajně může vyvolat lehkou otravu

Rozmarýn - údajně může vyvolat křeče a stavy opojení

Saturejka zahradní

Skořice - údajně může ve vyšším množství způsobit překrvení pánve a poškození ledvin

Sporýš

Srdečník buřina - ovlivňuje činnost srdce

Svízel, Svízel mařinka

Šalvěj - údajně může vyvolat potrat

Šafrán - údajně může vyvolat překrvení vnitřních orgánů

Tymián

Vodilka

Vlaštovičník - jedovatá bylinka (žlutá vodička ze stonků se používá na bradavice někdy se doporučuje při léčbě myomů)

Vratič - údajně může ve vyšším množství způsobit překrvení pánve a poškození ledvin

Yzop

Zázvor - údajně může ve vyšším množství způsobit překrvení pánve

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)