DEPRESE, NERVOZITA, NEKLID - PŘÍRODNÍ ANTIDEPRESIVUM

01.09.2013 01:10

DEPRESE, NERVOZITA, NEKLID - PŘÍRODNÍ ANTIDEPRESIVUM

Při uvedených potížích vyzkoušejte pít čaj z RAKYTNÍKU ŘEŠETLÁKOVÉHO nebo z TŘEZALKY TEČKOVANÉ. Pozor třezalku nemohou některé osoby, přečtěte si info níže !!!

- SUŠENÉ BYLINKY KOUPÍTE ZDE -

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Je přírodní antidepresivum. Podporuje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C (10x více vitamínu C než pomeranč) a dále obsahuje vitamíny A, B, D, E, K, aminokyseliny, cukry, třísloviny, silice. Jedna bobulka prý dokáže pokrýt denní doporučovanou dávku vitamínu C)
Rakytník pomáhá hojit sliznici, působí proti depresím, úzkosti, špatné náladě, nervozitě, reguluje krevní oběh. Rakytník celkově posiluje organismus, má značné biostimulační účinky, výrazně podporuje imunitní systém a je velice vhodný při rekonvalescenci.

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. Pouze ve velkém množství mohou některé přípravky z rakytníku způsobit pálení žáhy. Výjimečně se může projevit u určitých citlivých osob nesnášenlivost rakytníkového oleje při vnitřním užití, ta se projevuje zvracením, tzv. falešnou nespavostí nebo zvýšenou bolestivostí, např. žaludku. Pokud by se u vás tyto potíže objevily, zkuste ještě předtím srovnat pH užíváním jedlé sody, hořčíku, zvláště při léčbě nemocí žaludku, dvanáctníkového vředu apod.

DÁVKOVÁNÍ A UŽITÍ RAKYTNÍKU

Povařte 2 polévkové lžíce rakytníkových bobulek asi 5 minut ve 1/4 l vody a sceďte. Užívejte 2x denně po dobu 6 týdnů. Poté můžete dát pauzu a začít s užíváním znovu.

Nebo: 1-2 lžičky rakytníku na 1/l vroucí vody, louhovat 10 minut.

 

TŘEZALKA NAŤ

Dle tradičního lidového léčitelství a rad starých bylinářů a léčitelů je třezalka označována jako přírodní antibiotikum a antidepresivum. V tradičním lidovém léčitelství se užívá se při neurózách, pomočování, depresích, zuřivosti, proti výkyvům nálad, při různých nervových poruchách a migréně. Vhodná i ke kloktání a k omývání infikovaných ran. V lidovém léčitelství se traduje, že třezalka má hojivé a protizánětlivé účinky. 

TŘEZALKA - BYLINKOVÝ ČAJ - NÁVOD K UŽÍVÁNÍ

1 lžíci sušené třezalky zalijte 1/4 l horké vody, nechte louhovat cca 8 minut a sceďte (nebo použijte sítko)

popíjejte teplé po doušcích několikrát denně (až 3-4x)

Pozor! Třezalka tečkovaná může snižovat účinnost orálně užívané hormonální antikoncepce, některých antibiotik, warfarinu a dalších léků na stejném principu jako jiná antibiotika, tedy tím, že ve velkých dávkách ničí střevní bakterie a znemožňuje správnou vstřebávání hormonů z léčiva do krve. Pokud užíváte třezalku ve větším množství, je vhodné konzumovat také laktobacily pro obnovení střevní mikroflóry nebo kysané výrobky a jogurty s živými mléčnými bakteriemi. Třezalka může také negativně ovlivňovat účinky jiných léčiv podávaných na uklidnění, vysoký tlak, potíže se srdcem a léčbu depresí. Pokud užíváte některé ze zmiňovaných léků, poraďte se o užívání třezalky se svým lékařem. Zkontrolujte také příbalový leták vašich léků. Při užívání třezalky nebo výrobků z třezalky se vyhněte slunci, zvláště u citlivých osob může třezalka vyvolat negativní reakci a kůže může zhnědnout (mohou se objevit pigmentové skvrny).

 

 

 
 

 

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)