Dieta - dna, revma, artritida, bolesti kloubů, zvýšená kyselina močová

16.08.2013 01:58

Dieta - dna, artróza, revmatismus, nemoci kloubů, zvýšená hladina kyseliny močové

Pokud vás trápí dna, je třeba se zaměřit na dodržování přísné diety, při které se vyloučí potraviny bohaté na puriny, dále udržovat si rozumnou váhu, dbát na pitný režim (8-10 sklenic vody denně), aby mohlo docházet k vylučování kyseliny močové, a nezapomenout na dostatek pohybu.

Bylinkový čaj ARTDNA koupíte napříkald zde:

DNA - NEVHODNÉ POTRAVINY

  • Vyloučit potraviny s vysokým obsahem purinů. Nejíst maso, hlavně z mladých zvířat, vnitřnosti (ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev), drobné ryby (sardinky, ančovičky, sardelová pasta, sardele, slanečci, očka, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby), masové extrakty (koncentráty, masové šťávy, maggi, masox, sojovka apod.), uzeniny, mladá drůbež,
  • tučná jídla
  • pikatní sýry
  • obilniny (celozrnné výrobky, kynutá těsta)
  • luštěniny (hrách, čočka)
  • zelenina (špenát, chřest, zelený hrášek, reveň, červená řepa, kapusta, česnek)
  • ovoce (fíky,
  • živočišné tuky a bílkoviny (plísňové a tučné sýry)
  • pochutiny (čokoláda, kakaový prášek, silné kaka, silný tzv. ruský čaj, čokoláda, marcipán)
  • ostré koření, hořčice, paprika, nové koření, tymián, muškátový oříšek, bobkový list, zázvor
  • alkohol (především pivo, červené víno, ale vhodné je omezit či vyloučit všechny alkoholické nápoje)
  • často se udává i káva
  • při zlepšení se dají poté konzumovat sladkovodní ryby a malé množství masa

DNA - VHODNÉ POTRAVINY

  • ovocné šťávy a limonády (čerstvé neslazené džusy, kromě brusinkového)
  • zdravé tuky (rostlinné a za studena lisované)
  • mléčné výrobky, zelenina ovoce (nízkotučné sýry a jogurty, zakysané výrobky)
  • mrkev, celer, brambory, banány, třešně, pomeranče, kiwi, datle, kokos, avokádo, hrozinky
  • tmavé i bílé pečivo
  • celozrnná neloupaná rýže
  • petrželová nať, majoránka, pažitka, kmín, kopr
  • potraviny vařte nebo duste, ale vývary a šťávy nekonzumujte

Ostatní potraviny by se měly konzumovat v menších dávkách. Není ale ani vhodné sníst velké množství potravin, které mají nižší množství purinů, protože se potom "nasčítají".

 

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)