Dieta na pročištění organismu, detoxikační dieta, dieta při nemoci jater, lupénka, alergie, atopický ekzém, vhodná při bylinkové léčbě

16.08.2013 02:00

 

Dieta na pročištění organismu, jaterní dieta, atopický ekzém, alergie, lupénka (psoriáza), vhodná při bylinkové léčbě

Přečtěte si pozorně následující řádky a dodržujte pečlivě tuto pročišťující dietu při uvedených zdravotních potížích. Tato dieta je velice vhodná i při pití bylinkových čajů, zkrátka při bylinkové kúře. Uvedená doporučení podpoří zlepšení Vašich zdravotních potíží.

Bylinkový čaj PROČIŠTĚNÍ/DETOXIKACE můžete koupit například zde:

DIETA NA PROČIŠTĚNÍ - NEVHODNÉ POTRAVINY

Uzeniny, uzené a vepřové maso, rovněž polévky z těchto mas, dále je nutné vyloučit kyselé potraviny (ocet, mošt, víno, citróny, pomeranče, grapefruity), rovněž bobuloviny a jejich šťávy, syrová jablka (vhodný je kompot či jablka upravená pečením, dušením, vařením), zrnkovou kávu, čokoládu, kakao, med (ten je nutno vynechat v případě nemoci jater). Dále se vyvarujte všech druhů rybích konzerv, uzených ryb, masových konzerv, luštěnin, jako jsou fazole, hrách, čočka a také vynechte alkohol. Nekonzumujte ani obalované věci, vynechte smažené, určitě žádné tučné maso, hamburgery, pečeně apod.

DIETA NA PROČIŠTĚNÍ - VHODNÉ POTRAVINY

Mléko a jeho produkty, mléčná jídla (ne v přehnaném množství), sýry (především tvrdé), saláty kořenit kyselou smetanou, kefír (velmi vhodný), jogurt, lehká masa jako je telecí, kuřecí, vařené hovězí, divočina, čerstvé nebo mražené ryby, lehká zelenina a jablečný kompot, hodně listové a kořenové zeleniny, kapusta, místo kávy zkuste špaldové, čekankové a žitné kafe, je mnohem zdravější :)

Dbejte na dostatek odpočinku a pobytu v přírodě a se zvířaty, vyhýbejte se stresu a éčkům (sledujte jejich obsah v potravinách, viz naše stránka (éčka v potravinách) a vynechte veškeré konzervy a konzervované potraviny vč. šťáv, různá ochucovadla a barviva. Méně solte, nejprve se vám může zdát, že jídlo nemá "žádnou chuť", protože jste byli zvyklí dosolovat či používat jiná dochucovadla (maggi, bujóny apod.), ale pak zjistíte, že vlastně vůbec neznáte přirozenou chuť některých potravin či uvařeného jídla. Každá maminka si jistě vzpomene, co se dává malým dětem za první příkrmy, ale později se díky zlozvyku "dosolovat" naučí dochucovat si jídla jen ze zvyku i malé děti.

 

 

 

 

 


 

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)