DOMÁCÍ BYLINKOVÉ MÝDLO

16.08.2013 01:31

ZÁKLADNÍ NÁVODY NA VÝROBU DOMÁCÍHO MÝDLA:

1 kg vepřového sádla
130 g hydroxidu sodného
380 ml destilované vody
ostatní přísady dle vašeho uvážení (bylinky nakládejte den předem na noc do oleje nebo ostatních tuků)

nebo

450g slunečnicového oleje
310g kokosového oleje
190g palmového oleje
50g ricinového oleje
125g hydroxidu sodného
380 ml destilované vody

ostatní přísady dle vašeho uvážení (bylinky nakládejte den předem na noc do oleje nebo ostatních tuků)

POSTUP NA VÝROBU DOMÁCÍHO MÝDLA:

1. Den předem si připravte všechny tuky - rozpusťte je, smíchejte a přidejte do nich požadované ingredience (bylinky) - dojde tak k přirozenému zabarvení a nemusíte mýdlo barvit umělými barvami nebo přidávat umělá aromata.

2. Do zavařovací sklenice nebo hrnce nejdříve nalijte přesně odměřené množství destilované vody a do ní vsypte hydroxid sodný. Míchejte do úplného rozpuštění kovovým náčiním (ne vařečkou). Pozor, Hydroxid sodný je silná žíravina!!! Dodržujte přísná bezpečnostní opatření a chraňte oči nejlépe brýlemi a pokožku (rukavicemi) před zasažením!!! Během rozpouštění hydroxidu vzniká velké teplo!!!

3. Roztok hydroxidu nechtě zchladit na cca 27ºC – 43ºC. Já jsem ho dala zchladnout na balkon. Neměla jsem teploměr, takže teplotu jsem odhadovala (o trochu chladnější než ruka). Při kombinaci s živočišnými tuky nechte roztok hydroxidu ztuhnout spíše k vyšší teplotě, při práci s rostlinnými oleji naopak k nižší teplotní hranici. 

4. Připravte si vhodné formičky nebo formu, pro snadnější manipulaci s hotovým mýdlem můžete formu vyložit potravinářskou fólií, ale trochu se pak mýdlo krabatí. Jsou vhodné teflonové nebo silikonové formy. Za stálého míchání přilijte vychlazený vhydroxid do rozpuštěných olejů a tuků, stále míchejte, ale už nepřivádějte k varu ani neohřívejte. Míchání by mělo trvat asi 30-40 minut, pokud použijete ruční šlehač (ponorný mixér), zkrátíte dobu míchání asi tak na 10 minut. Je naprosto nezbytné, aby došlo k tzv. zmýdelňování - poznáte to podle toho, že budou vyplavávat nahoru bublinky... to je velice důležité pro následné ztuhnutí mýdla.

5. Můžete přidat případně nějaké další ingredience (přírodní barviva, esence). Mýdlo nalijte do formiček a nechte 24 hodin tuhnout, je dobré formu obalit ručníkem, aby bylo mýdlo ještě v teple. Po 24 hodinách mýdlo vyklopte a nechte i nadále sušit (zrát) na vzduchu a obracejte ho. Během vysychání a tvrdnutí by mělo mýdlo změnit pH asi až na 7.


 

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)