Protiplísňová dieta - mykóza, kvasinky v pochvě, svědění pochvy, výtok, gynekologické potíže, plísně, streptokok v pochvě aj.

16.08.2013 01:55

Pokud Vás trápí uvedené potíže, jako jsou například: mykóza, výtok, kvasinky v pochvě, streptokok v pochvě, gynekologický zánět, gynekologické potíže, plísně v organismu či plíseň například na nohách apod., je třeba nejen upravit složení potravin a jídelníčku, ale především je naprosto nezbytně nutné dodržovat přísnou protiplísňovou dietu a hygienu. Jen tak může dojít k uzdravení organismu, k posílení imunity proti plísním, takže se nemoc nebude vracet.

Můžete vyzkoušet například bylinkový čaj: MYKVAS/MOČOVÉ CESTY

 

PROTIPLÍSŇOVÁ DIETA - PROTIPLÍSŇOVÁ OPATŘENÍ

  • vyvařte všechno, co vyvařit jde
  • žehlete pokaždé svoje spodní prádlo
  • zvykněte si používat prací prášek pro děti
  • pokud máte dlouhodobé potíže a stále nic nepomáhá, nechte si udělat test na kvasinky, mykózu, chlamydie, ureoplasmu (kvasinky lze také objevit krevním testem, testem ze šupin kůže, nehtů, sekretů, z moči či testem ze vzorků stolice)
  • každý má svůj ručník - nepůjčujte nikomu své hygienické potřeby, ručníky, oblečení (je to přenosné)
  • noste pouze bavlněné prádlo
  • vyhýbejte se antibiotikům, pokud je nutné antibiotika podat - v případě napadení organismu baktériemi nikoli viry - zjistíte rychlým krevním testem přímo v ordinaci svého lékaře odběrem kapky krve z prstu!!! Výsledek znáte do pár minut. Tento test se jmenuje CRP - bez něj není důvod k podání antibiotik!!!
  • upravte životosprávu
  • dodržujte pitný režim – alespoň 2 - 4 litry denně, (v létě samozřejmě víc) podle vaší váhy, výšky a ročního období
  • zvyšte svou imunitu - vyzkoušejte naše bylinkové čaje a bylinkové koupele na posílení imunity a zvýšení obranyschopnosti organismu
  • upravte střevní mikroflóru - věřte ale spíše přírodním vitaminům a minerálům, než-li umělým multifuknčním tabletám z pixly, nedejte na reklamu a hezké lákavé obrázky
  • zkuste se vyhnout klasickým dámským vložkám, ve kterých je chlor, např. v DM drogerii mívali vložky bez dráždivého chloru
  • v žádném případě nepoužívejte parfémované vložky, ani žádné tampóny, dále vylučte barevný či parfémovaný toaletní papír
  • vyhýbejte se koupelím v bazénu i koupelím ve vaně, zvláště s pěnou či jinými dráždivými přísadami (nahraďte je výluhem z bylin, případně obyčejnou solí)
  • vyhněte se po čas léčby intimnímu poměru a přelečte bylinami i partnera (nezkoušejte sama sebe ošálit hláškou "to se nedá vydržet, on to nevydrží apod.", jde o vaše zdraví!!! Z neléčených zánětů mohou vzniknou další ženské vážnější či méně vážnější zdravotní potíže
  • umývejte se po čas léčby spíše jen teplou vodou nebo přírodními mýdly (co je moc barevné a hodně voní, je nápadné)

CO DODRŽOVAT PŘI PROTIPLÍSŇOVÉ DIETĚ

  • k prevenci a léčbě potíží je nutné zredukovat množství plísní v organismu
  • dodržujte protikandidovou (protiplísňovou) dietu
  • po dobu 3 – 6 měsíců nejezte a nepijte čokoládu, kakao, kávu, mléko, mléčné výrobky, výrobku z bílé mouky, kečup, rajčata, hořčici, majonézu, kynuté a třené buchty a pečivo, veškeré sladkosti, oplatky, žvýkačky, hovězí a králičí maso, uzeniny, brambory, tropické ovoce, oříšky
  • Bližší informace o postižení plísněmi a protiplísňové dietě najdete v knížce "Candida - základní kniha & kuchařka", H. Gustafsonová, M. O'Sheaová, Pragma, Praha 1997.

PROTIPLÍSŇOVÁ DIETA - VHODNÉ POTRAVINY:

  • Na prvním místě se ve vašem jídelníčku musí nacházet zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
  • Další povolené potraviny jsou - brambory, špenát, sója, čínské zelí, fazole, křen, cibule, pórek, ředkvičky, česnek, ale i ostrá hořčice.
  • Ovoce jen v malých dávkách a pouze čerstvé - ananas, angrešt, borůvky, brusinky, citróny, grapefruit, hrušky kyselé, jablka kyselá ( i jablečný protlak), jahody, kiwi, meruňky, nektarinky, ostružiny, pomeranče, rybíz, švestky, višně.
  • Místo kávy zkuste pít čekankovou, špaldovou či žitnou kávu - je mnohem zdravější!
  • Dále můžete ryby, sýry, vejce.
  • Jezte čerstvé kysané zelí ze sudu - "zeláku" (ne však konzervované ve skle), buď syrové jako salát nebo krátce podušené.
  • Z mléčných výrobků jsou povoleny podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení "nepřátelé" kvasinek. Takže je zařaďte do jídelníčku alespoň jednou denně. Dále pak zařaďte do svého jídelníčku máslo, kefír, sýr Mozzarella nebo sýr Ricotta.
  • Pečivo můžete jíst pouze celozrnné, špaldové, grahamové, také kukuřičné, rýžové (křupavé chlebíčky).
  • Rýže se doporučuje celozrnná dlouhozrnná - neloupaná.
  • Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci. Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Příliš dlouhé vaření je ničí.
  • K úpravě vašich pokrmů používejte dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
  • Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřete.
  • Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a čaj mátový.
  • Abyste příliš nehubli, můžete si dát denně několik lžiček panenského olivového oleje nebo hrst slunečnicových či dýňových semen.

PROTIPLÍSŇOVÁ DIETA - NEVHODNÉ POTRAVINY:

  • Vyhýbejte se vepřovému masu.
  • Vyhněte se konzervám všeho druhu, stejně tak nakládané zelenině jako jsou okurky, řepa, fazole, hrášek nebo hotové výrobky z brambor.
  • Vynechte koláče, med, fruktózu-ovocný cukr, pudinky z prášku, sirupy, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělá sladidla, alkoholické a sladké nápoje, sladké čaje, limonády, dále vynechte výrobky z instatního kakaa a také velmi sladké ovoce jako jsou banány, hrozno, mandarinky, broskve, kompoty, koncentrované šťávy, konzervované ovoce, džemy, kečupy a přislazenou sojovou omáčku.
  • Dále vynechte živočišné marinované pokrmy, ovocné jogurty a vůbec pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, hotové omáčky, bílou mouku, loupanou rýži, obilné klíčky a přípravky na zahušťování omáček i těstoviny z bílé mouky.
  • Zřekněte se cukru ve všech podobách a všech jídel, ve kterých je obsažen, bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky (nahraďte ji celozrnnou pšeničnou, grahamovou nebo špaldovou).
  • Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
  • Léčebná kúra většinou trvá od 3 do 6 měsíců.
  • Po skončení kúry se stravujte i nadále zdravě, získa-li jste nové návyky, tak proč je měnit, když jsou vašemu zdraví prospěšné.
  • Zkuste přemýšlet nad dělenou stravou. Nepředstavuje velké omezovaní a pro organismus je velice přínosná.
  • Prostudujte i naši stránku o éčkách v potravinách a vyhýbejte se konzervantům, barvivům a dochucovadlům.

CO DĚLAT PO UKONČENÍ PROTIPLÍSŇOVÉ DIETY:

  • V dalším období si pěstujte a hýčkejte prozatím oslabenou střevní mikroflóru. Mějte na paměti, že tělo a střeva jsou dosud v rekonvalescenci. Dodržujte co nejvíce doporučení protiplísňové diety.
  • Měli byste se i nadále pokud možno vyhýbat sladkostem, cukru, velmi sladkému ovoci a alkoholickým nápojů.
  • V žádném případě byste v této době neměli provádět střevní výplachy, aby se namáhavě vytvořená střevní mikroflóra hned zase nevyplavila. Střevní výplach aplikujte pouze při zahájení léčby, kdy jste ještě neinvestovali námahu do obnovení funkce.
  • Protiplísňová dieta není žádnou redukční dietou. Neměla by vést k tomu, že budete stejně vyhladovělí jako kvasinky. Jestliže jste tedy během léčby nechtěně zhubli, je nyní nejvyšší čas zase srovnat hmotnost. Nikoliv však sladkostmi, ale zeleninou, jáhlami, pohankou, bramborami a jinými "zdravými" potravinami. Nadále se vyhýbejte potravinám se škodlivými éčky, konzervantům, barvivům, dochucovadlům a hotovým jídlům, které stačí jen "ohřát".
  • Nenechávejte prádlo po vyprání v pračce déle než 10 minut! Množí se bakterie. Používejte na vyčištění pračky ocet nebo prací sodu.

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)