Zásaditá dieta (překyselení organismu, posílení imunity, pálení jazyka, ekzémy, žaludeční potíže, rakovina apod.)

16.08.2013 01:53

ZÁSADITÁ DIETA (překyselení organismu, posílení imunity, pročištění, pálení jazyka, ekzémy, žaludeční potíže, rakovina, problémy s látkovou výměnou, migréna, nemoci ledvin a jater apod.)

Strava by pro nás měla být nejen potravinou, ale i lékem. Jestliže je naše tělo přetíženo kyselinami, dochází k produkci amoniaku, aby se přebytek kyselin neutralizoval. Jenomže na to musí tělo odbourávat bílkoviny, čímž vzniká močovina a zbytkový dusík, a nedochází k potřebnému vstřebávání bílkovin. Jestliže jíme hodně kyselých potravin, naše tělo potřebuje o to více bílkovin, aby přebytky mohlo neutralizovat. Není nutné vyloučit ze svého jídelníčku všechny kyselinotvorné potraviny, ale je žádoucí, aby zásadité potraviny měly převahu. V následujícím seznamu najdete výčet kyselinotvorných a zásaditých potravin. Sestavujte si svůj denní jídelníček tak, abyste snědli co nejvíce potravin zásadotvorných a co nejméně potravin kyselinotvorných. Živočišné bílkoviny, jako je například maso, ryby, ale také například luštěniny, stejně jako burské oříšky (ty navíc obsahují karcinogenně působící toxiny, které produkuje také plíseň) produkují hodně kyselin, a tím mohou náš organismus velice zatížit. Cukr odebírá z těla vitamín B a podporuje růst kvasinek, degeneraci střevní mikroflóry, a tím dochází ve střevech k hnilobným a kvasným procesům. Díky tomu se přes tenkou stěnu střeva mohou dostat do těla různé toxiny. Při onemocnění rakovinou je naprosto nezbytené cukr z jídelníčku nekompromisně vyškrtnout. Přidejte do svého jídelníčku i "obyčejné" bylinkové čaje, jako je například lipový čaj, mátový čaj, heřmánkový čaj nebo čaj jitrocelový...

BYLINKOVÝ ČAJ PŘEKYSELENÍ/ŽALUDEK/JAZKY koupíte například zde

ZÁSADOTVORNÉ POTRAVINY (řazeno od nejcennějších = těch jíst nejvíc)

  • ředkvička
  • meruňka
  • okurka
  • špenát
  • fíky
  • rozinky
  • švestky
  • bílé zelí
  • hlávkový salát
  • endivien-salát
  • rajčata
  • mandle
  • červená řepa
  • celer (bulva)
  • pažitka
  • mrkev
  • citrón
  • česnek
  • datle
  • zelené fazolky
  • pomeranč
  • cibule
  • rajčatová šťáva
  • třešně
  • broskve
  • ostružiny
  • meloun
  • kokosové mléko
  • brambory

 

KYSELINOTVORNÉ POTRAVINY (řazeno od "nejhorších k nejvhodnějším")

  • špek
  • rybí tuk
  • olej
  • majonéza
  • úhoř
  • vejce
  • vepřové maso
  • játrová paštika
  • koňské maso
  • nakládané maso
  • uzené maso
  • hovězí maso
  • treska
  • salátový dressing
  • bodlákový olej
  • růžičková kapusta
  • margarín
  • žito
  • bílé pečivo
  • pšenice
  • čočka
  • ovesné vločky
  • skopové maso
  • vlašské ořechy
  • loupaná rýže

Zdroj: Irisdiagnostika, Nico Bos

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)