DOMÁCÍ PEČIVO - CHLÉB, HOUSKY, VÁNOČKA...

CHLEBA Z DOMÁCÍ PEKÁRNY

500 g mouky (nejlépe 250 g bílé mouky, 250 g pšeničné celozrnné mouky, možno vyzkoušet různé kombinace, při větším množství žitné mouky na expresní program chleba skoro nenakyne)

360 ml vlažné vody

2 zarovnané lžičky soli

1 lžíce cukru

1 instantní droždí

1 hrst slunečnicových semínek

2 lžíce lněných semínek

1 zarovnaná lžíce kmínu

1 lžička anýzu

2 lžičky sušené syrovátky (není nutné)

možno přidat trochu dýňových semínek

Do nádoby na chleba dáme vlažnou vodu a sůl, teprve poté přidáme mouku, semínka, syrovátku, kmín, anýz. Navrch dáme cukr a na něj droždí. Pekárnu nastavíme na 1250 g, střední kůrku. Háky můžete po ukončení míchání vyjmout. Semínka můžete přidat až při signálu, aby se - hlavně ta větší, jako jsou dýňová - neposekala. S tímto receptem se chleba udělá dobře i v epresním programu :)

 

HOUSKY (PLETÝNKY) ZADĚLÁVANÉ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ

- na fotografii vidíte houstičky z celozrnné mouky smíchané s bílou moukou půl na půl -

250g polohrubé mouky + 250g hladké mouky
180-200 ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí
80-100g rozpuštěného sádla, másla nebo Hery
2 lžičky
soli
1 a 1/2 lžičky cukru
1 celé vejce

Nejprve nalijeme do vaničky z pekárny vlažné mléko, potom přidáme rozpuštěný tuk a sůl. Vajíčko lehce míchneme a přidáme dovnitř. Pozor, aby se sůl nedostalo k droždí, nevykvasilo by! Potom přidejte mouku. V hrnečku si připravte kvásek: smíchejte cukr a droždí, směs přidejte nahoru na mouku. Zapněte program "Těsto".
Když je těsto hotové, pustíme se do pletení houstiček :)
Rozdělto hotové těsto na 9 dílů, z každého dílu vytvořte 3 válečky a ty spleťte do copánku. Potom nechte hotové housky na plechu pokrytém pečícím papírem ještě 30 minut vykynout.  Potřete vajíčkem a posypem dle chuti (mák, hrubá sůl, lněné semínko, sezamové semínko, kmín...)
Pečte v troubě nastavené na 170°C po dobu asi  25 minut

 

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)