DOMÁCÍ BYLINKOVÉ MÝDLO, DOMÁCÍ BYLINKOVÁ MAST, HOJIVÉ OLEJE...

ČESNEKOVÝ OLEJ - návod na výrobu

01.09.2013 00:53
ČESNEKOVÝ OLEJ Rozemelte 1 hlavičku česneku a zalijte ji sklenicí slunečnicového nebo panenského olivového oleje lisovaného za studena. Umístěte do dolní části ledničky a nechte pár dní odležet. Poté se užívá 3x denně 1 lžička česnekového oleje smíchaná s 1 lžičkou čerstvé citrónové šťávy - vždy 30...

TŘEZALKOVÝ OLEJ II. - NÁVOD NA VÝROBU OLEJE Z TŘEZALKY

31.08.2013 01:31
TŘEZALKOVÝ OLEJ II. - NÁVOD NA VÝROBU OLEJE Z TŘEZALKY do zavařovací sklenice dáte asi do 1/3 květy třezalky tečkované dolít olivovým olejem na 3-6 týdnů nechat louhovat na světlém místě, občas protřepat, pak přefiltrovat do tmavé lahve SUŠENOU TŘEZALKU A DALŠÍ SUŠENÉ BYLINKY KOUPÍTE...

MĚSÍČKOVÁ MASTIČKA II. - NÁVOD NA VÝROBU DOMÁCÍ MASTI Z MĚSÍČKU

31.08.2013 01:24
MĚSÍČKOVÁ MASTIČKA II. Domácí bylinkovou mastičku si můžete úplně stejnou vyrobit také vy sami podle tradiční receptury: Dvě vrchovaté dvouhrstě bylinek (květy, stonky, listy, kořeny - dle konkrétní masti) nadrobno posekejte. V hrnci rozehřejte 500g sádla, až bude vřelé. Nasypte bylinky, nechte...

DOMÁCÍ MĚSÍČKOVÁ MASTIČKA I. - NÁVOD NA VÝROBU MĚSÍČKOVÉ MASTI

31.08.2013 01:24
MĚSÍČKOVÁ MASTIČKA I. 150 ml olivového oleje hrst měsíčku zahradního nebo lékařského  - SUŠENÝ KVĚT MĚSÍČKU KOUPÍTE ZDE povařit na mírném ohni asi 30 minut Scedit, přidat 20g rozehřátého včelího vosku, promíchat a nalít do kelímků... Kokosový tuk a některé přírodní oleje (mandlový, hořčicový,...

DOMÁCÍ BYLINKOVÁ MAST - NÁVOD NA VÝROBU DOMÁCÍ MASTIČKY

31.08.2013 00:40
DOMÁCÍ BYLINKOVÁ MAST - NÁVOD NA VÝROBU DOMÁCÍ MASTIČKY Domácí bylinkovou mastičku si můžete úplně stejnou vyrobit také vy sami podle tradiční receptury: Dvě vrchovaté dvouhrstě bylinek (květy, stonky, listy, kořeny - dle konkrétní masti) nadrobno posekejte. V hrnci rozehřejte 500g sádla, až bude...

CHMELOVÝ OLEJ - NÁVOD NA VÝROBU CHMELOVÉHO OLEJE

31.08.2013 00:22
CHMELOVÝ OLEJ - NÁVOD NA VÝROBU CHMELOVÉHO OLEJE Připravte si menší zavařovací sklenici a naplňte ji chmelovými šišticemi (sušené chmelové šištice můžete koupit zde) tak, aby byla plná. Poté až po okraj přidejte za studena lisovaný olej (mandlový, panenský olivový, kokosový apod. - oleje můžete...

TŘEZALKOVÝ OLEJ - NÁVOD NA VÝROBU TŘEZALKOVÉHO OLEJE

31.08.2013 00:20
TŘEZALKOVÝ OLEJ - NÁVOD NA VÝROBU TŘEZALKOVÉHO OLEJE - na popáleniny, jizvy, hojení apod.   DOMÁCÍ OLEJ Z TŘEZALKY TEČKOVANÉ Třezalka je přírodní antibiotikum a přírodní antidepresivum, z mnoha léčebných možností třezalky jako jsou nemoci jater a žlučníku, žaludeční vředy, poruchy...

DOMÁCÍ BYLINKOVÉ MÝDLO - NÁVOD NA VÝROBU

31.08.2013 00:17
DOMÁCÍ BYLINKOVÉ MÝDLO ZÁKLADNÍ NÁVODY NA VÝROBU DOMÁCÍHO MÝDLA: 1 kg vepřového sádla 130 g hydroxidu sodného 380 ml destilované vody ostatní přísady dle vašeho uvážení (bylinky nakládejte den předem na noc do oleje nebo ostatních tuků) nebo 450g slunečnicového oleje 310g kokosového...

MEDY, SIRUPY, DŽEMY

CIBULOVÝ SIRUP NA NACHLAZENÍ, KAŠEL, RÝMU

31.08.2013 00:37
Při nachlazení i kašli může rychle pomoci tento domácí recept na cibulový sirup: Nakrájejte cibuli na kostičky nebo kroužky a zasypejte cukrem, nejlépe třtinovým, ale může být i obyčejný cukr krupice. Až cibule pustí šťávu, užívejte lžičku cibulového sirupu několikrát denně... Můžete vše střídavě...

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)